Kapalı Alanda Hayvan Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır?

Hayvan yetiştiriciliğinde kar edebilmek için dikkat edilmesi gereken kritik noktalar vardır. Bunlardan en önemlileri kapalı alanların sağlıklı koşullara sahip olması ve kapalı alan yerine merada yayılımın ağırlıkta olduğu bir modelin benimsenmiş olmasıdır.

Ülkemizde kapalı sistem ahır ve ağılllarda yapılan yetiştiricilik, en yaygın yöntemdir. Bu sistemde hayvanın kontrolü kolaydır. Ancak kapalı alanlarda yapılan yetiştiriciliğinin hayvanlar için önemli dezavantajları vardır. Isı ve nemin yüksek olması, hareketsizlik, stres ve hastalığa neden olur. Besideki hayvanların etleri gevşek, iç yağı fazla olur. Hayvanın dolaşması için yeterli bir alan olmaması da çeşitli ayak problemlerine sebebiyet verecektir.

Kapalı sistemlerde genellikle havalandırmalara dikkat edilmez. Yeterli havalandırmanın olmaması sıcak, soğuk dengesinin sağlanamamasına neden olur. Bununla birlikte; kışın sürekli içeride yaşayan hayvanların solunum kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Bir başka açıdan bakıldığında; kışın bir arada ve sıkışık şekilde kalan hayvanların dışkıları, kapalı yerdeki havanın kalitesini düşüreceği için bulaşma riski olan hastalıkların yayılımı kolaylaşacaktır. 

Hayvanın soğuk havadan olduğu gibi sıcak havadan da korunması gerektiği unutulmamalıdır. Onlar üzerinde sıcak stresinin yarattığı zararlar daha büyüktür. Bu yüzden kapalı alanlarda hayvanı havasız ve sıcak ortamda tutmanın hayvana vereceği zararlar göz önünde bulundurulmalı ve temizliklerine çok dikkat edilmelidir.